Hoe Lang Aardappels Koken? Complete Kooktijden Gids - uitgebreide gids met tips, advies en praktische informatie
Koken

Hoe Lang Aardappels Koken? Complete Kooktijden Gids

Perfecte aardappels koken? Ontdek exacte kooktijden per type aardappel, van vastkokend tot kruimig, met handige tips.

Redactie NederlandseGids
28 november 2024
6 min leestijd

Medische Disclaimer

De informatie op NederlandseGids.nl is bedoeld als algemene informatie en vervangt geen professioneel medisch advies. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een arts of specialist. Neem bij ernstige symptomen direct contact op met een huisarts of bel 112.

De perfecte aardappels koken is een kunst. Te kort en ze zijn hard, te lang en je krijgt waterige brij. In deze gids leer je precies hoe lang aardappels koken per type.

Kooktijden overzicht

Type aardappelGeschildOngeschildGehalveerdKrieltjes
Vastkokend20-25 min25-30 min15-18 min12-15 min
Kruimig15-20 min20-25 min12-15 min10-12 min
Halvast18-22 min23-28 min14-17 min11-14 min
Nieuwe15-18 min18-20 min12-14 min10-12 min

Let op: Tel de tijd vanaf het moment dat het water kookt!

Kooktijd per type aardappel

Vastkokende aardappels

Nicola, Charlotte, Opperdoezer Ronde

Kooktijd: 20-25 minuten (geschild, heel)

Perfect voor salades en gerechten waar ze hun vorm moeten behouden.

Kruimige aardappels

Eigenheimer, Bildtstar, Irene

Kooktijd: 15-20 minuten (geschild, heel)

Ideaal voor puree en stamppot. Let goed op - ze worden snel te zacht!

Nieuwe aardappels en krieltjes

Kooktijd: 10-15 minuten (met schil)

Hoeven nooit geschild te worden - de schil is dun en eetbaar.

Stap-voor-stap instructies

  1. Voorbereiding - Was de aardappels, schil eventueel, snij grote in gelijke stukken
  2. In de pan - Leg in ruime pan, vul met koud water tot net boven de aardappels
  3. Aan de kook - Deksel erop, hoog vuur, voeg zout toe als het kookt
  4. Koken - Zet vuur lager, rustig laten doorkoken, timer instellen
  5. Testen - Prik met mes in dikste aardappel
  6. Afgieten - Direct afgieten, 1-2 minuten laten stomen in droge pan

Tips voor perfecte aardappels

Snij in gelijke stukken

Grote en kleine door elkaar? Snij grote door zodat alles even snel kookt.

Begin met koud water

Nooit in kokend water gooien! Bij koude start koken ze gelijkmatig.

Laat ze niet in het water

Direct afgieten als ze gaar zijn. Anders worden ze waterig.

Stomen na afgieten

Die extra 1-2 minuten stomen maakt ze droger en lekkerder!

Veelgemaakte fouten

  • Te veel water - Net onderstaan is genoeg
  • Te hoog vuur - Rustig borrelen is perfect
  • Zonder deksel - Altijd met deksel (half) erop
  • Zout te vroeg - Pas toevoegen als het water kookt

Conclusie

Met de juiste kooktijd en technieken maak je perfecte piepers voor elke gelegenheid. Vastkokend: 20-25 min, kruimig: 15-20 min. Begin met koud water, test regelmatig, en laat ze stomen na het afgieten!

Veelgestelde Vragen

Begin altijd met koud water. Zo koken ze gelijkmatig van binnen naar buiten.

Redactie NederlandseGids

Gezondheidsredacteur

Ons team van gezondheidsredacteuren onderzoekt en schrijft over betrouwbare huismiddeltjes en gezondheidsadvies. We combineren wetenschappelijke kennis met traditionele wijsheid.

Medische Disclaimer

De informatie op NederlandseGids.nl is bedoeld als algemene informatie en vervangt geen professioneel medisch advies. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een arts of specialist. Neem bij ernstige symptomen direct contact op met een huisarts of bel 112.

Gerelateerde Artikelen

Bekijk meer